preskoči na sadržaj

Srednja škola Zlatar

KAJ SU DELALI NAŠI STARI (završen 2012.)

"KAJ SU DELALI NAŠI STARI KAD NISU DELALI"


Srednja škola Zlatar u svome radu nastoji, uz obrazovna postignuća, istaknuti i važnost odgojne komponente kroz različite aktivnosti u tom segmentu. Svakodnevno smo preplavljeni temama poput nasilja, ovisnosti, suicida, krađe, korupcije... i nekako nam se čini da je u javnosti veliki naglasak isključivo na negativnim društvenim pojavama. Smatramo da je mladima potrebno ponuditi i nešto pozitivno i drugačije kako bi se skrenula pažnja na jednostavne i lijepe stvari iz svakodnevnog života te kako bi se kod mladih razvijalo domoljublje i svijest o bogatstvu kulturnog naslijeđa našeg zavičaja.

U školskoj godini 2010./2011. osmislili smo projekt iz područja etnologije na temu provođenja slobodnog vremena te suvremenih i tradicionalnih oblika zabave. Projektom pod nazivom «Kaj su delali naši stari kad nisu delali» željeli smo napraviti usporedbu u načinu i kvaliteti provođenja slobodnog vremena u prošlosti i danas na području Krapinsko-zagorske županije. Osim toga, željeli smo prikupiti igre koje su igrali naši stari i upoznati učenike s nekim tradicionalnim aktivnostima. Krajnji je cilj projekta bio potaknuti učenike na raznovrsnije provođenje slobodnog vremena i razvijanje svijesti o vrijednostima naše kulturne baštine.

Priručnik „Kaj su delali naši stari kad nisu delali“ završna je aktivnost ovog projekta i predstavlja svojevrsno zaokruživanje svega što smo u projektu radili. Priručnik je zamišljen kao instrument svakodnevne upotrebe u odgojno-obrazovnom radu, a sastoji se od četiri dijela. U prvom se dijelu čitatelji mogu detaljnije upoznati s projektom «Kaj su delali naši stari kad nisu delali» i tijekom njegovih aktivnosti. Drugi dio uključuje opis metodologije i rezultata istraživanja o slobodnome vremenu nekad i danas. U trećem su i četvrtom dijelu opisane neke od tradicionalnih igara koje smo prikupili. U prikupljanju igara sudjelovala je većina učenika naše škole te je prikupljeno sedamdesetak različitih igara. Nakon obrade prikupljenih materijala u priručnik su uvrštene trideset i dvije igre. Od toga je dvadeset i šest igara izvorno prikupljeno na području Hrvatskog zagorja, a preostalih šest igara dolazi iz drugih krajeva te su u priručnik uvrštene kao dodatak.

Nadamo se da će igre zaživjeti i da ćemo pretvaranjem usmene predaje i sjećanja naših starih u pisanu riječ omogućiti trajno čuvanje tog segmenta prošlosti.                                                                                               

Naslovnica priručnika


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Srpanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Zlatar / Braće Radić 10, HR-49250 Zlatar / ss-zlatar.skole.hr / ss-zlatar@kr.htnet.hr
preskoči na navigaciju