preskoči na sadržaj

Srednja škola Zlatar

Aktivnosti

„Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program“

(SNEP PROGRAM)

„Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program“ (engl. „Sexual Violence – Educational and Prevention program“ (SVEP Program)) jest Europski projekt čija ja provedba započela 01.09.2018. godine. Nositeljica projekta je Ženska soba, dok su partnerske organizacije na projektu Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske, Plavi telefon, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin, Ekonomska i turistička škola Daruvar, Obrtnička škola Osijek, Medicinska škola Osijek, Prehrambeno-tehnološka škola Zagreb i Srednja škola Ivan Švear Ivanić grad. Projekt se provodi u trajanju od dvije godina, a financiran je od strane Europske komisije za područje prevencije i suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja i nasilja nad djecom, REC-AG-2017/REC-RDAP-GBV-AG-2017.

Opći cilj projekta je prevencija seksualnog nasilja nad djecom kroz edukacijske aktivnosti, jačanje kapaciteta i osvještavanje. Specifični ciljevi su: povećati kapacitete relevantnih dionika i stručnjaka/inja u području prevencije seksualnog nasilja nad djecom kroz povećanje razine znanja i jačanje multisektorske suradnje; razviti, implementirati i procijeniti učinak SVEP programa, smanjiti rizik od seksualnog nasilja kod učenika/ca; aktivno uključiti djecu u prevenciju seksualnog nasilja te senzibilizirati i osvijestiti širu javnost o problematici seksualnog nasilja nad djecom.

Okosnicu projekta čini razvoj i implementacija sveobuhvatnog programa protiv seksualnog nasilja za srednje škole – SNEP programa. Program su razvile predstavnice organizacija i institucija koje sudjeluju u provedbi projekta te vanjske stručnjakinje (prof. dr. sc. Dejana Boullet, Jelena Bićanić, socijalna pedagoginja i  dr. sc. Aleksandra Huić,+)

 

SNEP program se provodi od 1. do 3. razreda srednje škole, a uključuje 3 radionice u trajanju od 45 min (po dvije u prvom, drugom i trećem razredu).

 

U svakom razredu je naglašena jedna tema:

1. razred - seksualno nasilje i seksualno nasilje u obitelji

2. razred - elektroničko seksualno nasilje

3. razred- seksualno nasilje u mladenačkim vezama

 

Tijekom 2019. godine, SNEP program je pilotiran kroz ukupno 50 radionica na kojima je sudjelovalo 790 učenika/ca. Provedena je i procjena učinka radionica koja je uključivala testiranje prije radionica, tjedan dana i mjeseca dana nakon radionica. Rezultati pokazuju povećanu razinu znanja i empatije kao i informiranost mladih o mogućnostima pomoći i podrške te manje podržavanje većine predrasuda o seksualnom nasilju. Program je recenziran od strane G. Buljan Flander, dr. sc., Poliklinika za zaštitu djece i mladih Zagreb i V. Bilić, dr. sc., Učiteljski fakultet, Sveučilište u Zagrebu). Program je dobio podršku od Ministarstva znanosti i obrazovanja RH (trenutno se čeka njegova verifikacija) te Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje.

 

Tijekom 2020. godine u implementaciju programa uključilo se ukupno 30 srednjih škola s područja cijele Republike Hrvatske.  Program je sastavni dio priručnika „Seksualno nasilje nad i među djecom i mladima“ koji će široj javnosti biti dostupan nakon implementacije radionica u uključenim školama.

 

Osim razvoja prevencijskog programa protiv seksualnog nasilja, u okviru provedbe projekta implementirane su brojne aktivnosti koje doprinose ostvarenju općeg cilja projekta.

 

Povratne informacije svih uključenih u dosadašnju provedbu projekta su izrazito pozitivne i zamjetan je interes za daljnjim sudjelovanjem u provedbi projekta (što potvrđuju evaluacije održanih aktivnosti) te je iskazana potreba za uvođenjem SNEP programa u školski kurikulum.

 

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Zlatar / Braće Radić 10, HR-49250 Zlatar / ss-zlatar.skole.hr / ss-zlatar@kr.htnet.hr
preskoči na navigaciju