2021-04-21 14:31:20

KLIMATSKI KOLAŽ

Naše profesorice Anita Pavlek i Jasna Polanović pridružile su se kolegicama iz Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara, Gimnazije Matija Antun Reljković iz Vinkovaca te iz vukovarske Srednje strukovne škole i zaigrale  edukativnu igru „Klimatski kolaž“. Klimatski kolaž organizirala je udruga Tatavaka, a vodili su Ivana Kordić iz udruge Tatavaka i Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković koji je i jedan od autora apela za sustavnu klimatsku akciju potpisanog od 550 hrvatskih znanstvenika.

Igricu je razvio Francuz Cédric Ringenbach, a Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, udruge TatavakaLa Révolution Albatros  iz Francuske prošle su je godine prvi puta predstavili našoj javnosti; na hrvatskom i engleskom jeziku.

Klimatski kolaž je inovativni pedagoški alat koji je osmišljen da na zabavan način široj javnosti, ali i stručnjacima, objasni što je i kako djeluje klima te pruži cjelokupan pregled uzroka i posljedica klimatskih promjena te nauči na koje načine se može učinkovito djelovati. Igra se oslanja na kolektivnu inteligenciju i razvija timski rad, a svi podaci potječu iz izvještaja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC).

Edukativna igra u trajanju od 3 sata namijenjena je svim uzrastima, a sastoji se od 4 faze radionice: razmišljanje (otkrivanje i uspostava veze između karata te zajedničko slaganje kolaža), kreativnost (opuštanje, usvajanje kolaža i zajedničko ilustriranje), izlaganje (podijeliti naučeno i upamtiti kroz sažeto izlaganje) i razgovor (dobronamjerno dijeljenje emocija, stavova, pitanja i rješenja).

Ovo je još jedan način na koji naša Eko škola nastavlja tradiciju svoje ekološke orijentaciju te i ovako obilježava nadolazeći Dan planeta Zemlje.


Srednja škola Zlatar