preskoči na sadržaj

Srednja škola Zlatar

 > Početna
Vijesti

Novi kurikulumi za matematiku i prirodoslovlje

Autor: Martina Škof Sviben, 28. 9. 2016.

U Srednjoj školi Zlatar  su na konferenciji za medije 28. rujna 2016.  godine predstavljeni kurikulumi novih fakultativnih predmeta iz matematike i prirodoslovlja za srednje škole: „Matematika u svakodnevnom životu“, „Meteorologija i klimatologija“ i „Farmacija i botanika“. Kurikulumi su izrađeni u sklopu projekta „Čista petica“, na kojem je partner Srednja škola Zlatar. Zainteresirane škole mogu preuzeti kurikulume i pripadajuće nastavne materijale u CARNetovu sustavu za online učenje „Loomen“, na web-adresi https://loomen.carnet.hr/. Nakon konferencije za medije, održan je i okrugli stol o novim kurikulumima.

Nove  kurikulume izradile su radne skupine sastavljene od  profesora iz partnerskih srednjih škola, stručnjaka za meteorologiju te  profesora Sveučilišta u Zagrebu- Geotehničkog fakulteta u Varaždinu. Novi predmet iz matematike omogućava lakše savladavanje nastavnog gradiva koje većina učenika smatra teškim. Znanja iz geografije i fizike približit će se učenicima kroz interdisciplinarni predmet „Meteorologija i klimatologija“, dok će znanja iz biologije i kemije učenici lakše savladavati kroz interdisciplinarni predmet „ Farmacija i botanika“. S konferencije je upućen poziv i ostalim školama da preuzmu kurikulume i materijale za učenike i nastavnike.

Podršku ovome projektu na konferenciji za medije dali su  mr. sc. Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti Krapinsko - zagorske županije i Stanko Majdak, gradonačelnik Zlatara.

Zdenka Rogina, ravnateljica Srednje škole Zlatar navela je kako su, osim kurikuluma, za svaki novi predmet izrađeni operativni program, Priručnik za nastavnike, primjeri pisanih provjera znanja, radni listići za učenike i testovi za samoprovjeru znanja za učenike. Svi materijali su u e -obliku i nalaze se u sustavu Loomen, što je bliže mladim generacijama.    

Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof naglasila je kako su eksperiment, terenska nastava i istraživanje ključne metode koje će se upotrijebiti u nastavi tih predmeta. Za njihovo izvođenje partnerske škole nabavile su i  potrebnu opremu. 

Josip Paić, v.d. ravnatelja Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik istaknuo je da upravo znanja iz područja STEM-a omogućuju upis na fakultete na kojima se školuje za zanimanja koja su već sada deficitarna te da izradom ovih kurikuluma partnerske škole pokazuju da brinu za budućnost svojih učenika.

Ivanica Belamarić, dosadašnja ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik, naglasila je da se prilikom izrade nastavnih materijala vodilo računa o učenicima koji imaju teškoće s čitanjem i pisanjem; nastavni materijali su prilagođeni takvim učenicima tako da se njima mogu služiti bez poteškoća na koje nailaze kada rade s „običnim“ tekstovima.                                          

Nakon konferencije za medije, održan je okrugli stol o novim kurikulumima, na kojem su članovi radnih skupina kurikulume i nastavne materijale pobliže predstavili učenicima, nastavnicima i roditeljima.

Za projekt „Čista petica“ je Srednjoj školi Novi Marof dodijeljeno 983.594,08 kn, što je  sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda. Srednjoj školi Novi Marof, koja je nositelj projekta, projektni partneri su Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik, Srednja škola Zlatar  i Sveučilište u Zagrebu, Geotehnički fakultet. Projekt se provodi od  23.10.2015. do 22.10.2016. godine. Više o projektu možete saznati na www.cistapetica.com.hr.


Priloženi dokumenti:
20160928_100640_(1).jpg (1.34 MB)


Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Anketa
Da li vam se više sviđa stara ili nova web stranica škole?Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Zlatar / Braće Radić 10, HR-49250 Zlatar / ss-zlatar.skole.hr / ss-zlatar@kr.htnet.hr
preskoči na navigaciju