preskoči na sadržaj

Srednja škola Zlatar

 > Početna
Vijesti

BUDUĆNOST POČINJE DANAS: VOLONTERSKA AKCIJA UČENIKA SŠ ZLATAR

Autor: Vesna Pisačić, 1. 4. 2021.

U sklopu projekta „Budućnost počinje danas“ učenici 4.lt razreda sudjelovali su na predavanjima i radionicama o volonterstvu pod nazivom „Volontiranje i zakonska podloga“. Učenici su od voditeljica Sandre Plečko i Nikoline Bertol iz Mreže udruga Zagor dobili informacije o osnovama volonterstva. Stekli su znanja o vrstama volontiranja, obvezama i pravima volontera, organizatora volontiranja i korisnika. Proučavali su Etički kodeks volontera te slušali o mogućnostima volontiranja na lokalnoj i međunarodnoj razini i prednostima koje ono donosi. U okviru volonterskog programa naučili su kako izraditi volonterski program i plan za volontersku akciju.

Učenici/ce su uz podršku školske koordinatorice Diane Javorek  proveli volontersku akciju prema planu koji su sami  izradili. Plan je bio izrada „Zlatarskog srca“.  Naime, riječ je o polici u obliku srca u čijem se središtu nalazi, kako su ju učenici nazvali, „škrinjica dobrote“. Škrinjica na prednjem dijelu ima otvor kroz koji bi učenici početkom školske godine ubacivali prijedloge za volonterske akcije koje bi mogli realizirati tijekom školske godine. Akcije se mogu odnositi na pomoć starim, bolesnim ili siromašnim ljudima u našoj okolini, napuštenim životinjama ili pak na pomoć ljudima u potrebi u slučaju potresa, poplave požara… Prikupljali bi se prilozi i pokloni za djecu u sirotištima. Na polici bi se prikupljale knjige, časopisi i stripovi koje bi učenici mogli čitati kada imaju slobodan sat. Mnogo se ideja za volontiranje rađalo tijekom provedbe ove radionice. Svi su učenici razreda radosno i kao tim sudjelovali u ovoj akciji, kako oni kažu - „srcem za srce“.

Srce će biti smješteno u višenamjenskom prostoru škole; kako smo ga nazvali - u „antistresnom kutku“, a oko njega će se nalaziti udobne vreće za sjedenje gdje bi se učenici mogli (kada to epidemiološki uvjeti dopuste) odmoriti i provesti slobodno vrijeme.

Navedene aktivnosti sufinancirao je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Krapinsko-zagorske županije. Nositelj je projekta Mreža udruga Zagor, a partneri na projektu su Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok, Srednja škola Pregrada, Srednja škola Zlatar, Srednja škola Bedekovčina, LAG Zagorje-Sutla, Zelena akcija i Krapinsko-zagorska županija.

Fotografije volonterske akcije učenika/ca Srednje škole Zlatar u okviru Volonterskog programa projekta „Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica“, možete pogledati u fotogaleriji.

Video možete pogledati na sljedećoj poveznici.
Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Zlatar / Braće Radić 10, HR-49250 Zlatar / ss-zlatar.skole.hr / ss-zlatar@kr.htnet.hr
preskoči na navigaciju